Bunions בליטות במפרקים מעובים באצבעות כפות הרגלים
הבליטות באצבעות כפות הרגלים הן מצב נפוץ ביותר והוא מופיע בעיקר בקרב נשים, לרוב בשל הנעלה לא מתאימה.
מהו ה–Bunion?
אם הבוהן הגדולה נראית כאילו היא פונה החוצה לעבר הבהונות שלצידה ויוצרת זווית חדה ובולטת באזור הפנימי של כף הרגל, ייתכן וזהו Bunion. ה- Bunion הוא בליטה גרמית שמתפתחת במפרק בין העצם המטאטרסלית לבין הגליל המקורב של הבוהן (Metatarsal Phalangial Joint-MPJ) והיא נפוצה מאד בבוהן הראשונה הגדולה, אז הפתולוגיה מכונה: הלוקס ולגוס (Hallux Valgus), אך ניתן לראות את בליטה גם בבוהן החמישית, הקטנה, אז הפתולוגיה מכונה Tailor's Bunion או Bunionette.
סימפטומים
הבליטה עלולה להכאיב כאשר נגרם שפשוף בינה לבין פנים הנעל.
התזוזה המתמשכת של הבוהן הגדולה לכיוון יתר הבהונות יכולה לגרום למצב בו הבוהן נחה מתחת או מעל הבוהן שלידה. מנח זה של "רכיבת אצבעות" מכונה overlapping toes.
סימפטומים נוספים שקשורים ל-Bunions כוללים:
- דלקת במפרק האצבע עם כאב ונפיחות מקומית.
- כאב קבוע בצד הפנימי של כף הרגל על גבי הבליטה.
- אי נוחות וכאב בהליכה.
הגורמים ל– Bunions
כאמור, מדובר בתופעה נפוצה מאד ובמיוחד בקרב נשים. העיוות יכול להיווצר במקור בשל יציבה לקויה או תפקוד לקוי של כף הרגל בתנועה. לדוגמא, במנח של יתר פרונציה (רגלים שטוחות), עיקר העומס בהליכה מופעל על החלק הפנימי של כף הרגל כולל אזור המפרק של הבוהן הגדולה באופן שתורם להיווצרות העיוות.
בנוסף, גם דלקת מפרקים (ארתריטיס) יכולה להוות גורם לעיוות באזור המפרקים בכפות הרגלים.
גורם תורם הוא הנעלה לא מתאימה. נעליים צרות והדוקות עם קופסת אצבעות קטנה יכולות לגרום לכפות הרגליים, להיכנע למבנה הנעל ולקבל את צורתה. חשוב להדגיש שלנעליים צרות יש תפקיד משמעותי ביצירת העיוות ואף עלולות להחמיר את המצב עד לרמה בה נדרשת התערבות כירורגית.
מניעה וטיפול ב–Bunion בעמית אורתופדיה
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המצב הזה היא להקפיד על נעלים מתאימות, נוחות ומרווחות. לנעליים צריכה להיות קופסת אצבעות (האזור בנעל בו מונחות אצבעות כף הרגל) גבוהה ורחבה. התאמת מדרסים לנעליים.
מדרסים בהתאמה אישית מומלצים מאד במצב זה ותפקידם לספק נוחות, תמיכה לכף הרגל והגנה.