דליות ברגליים, תופעה נפוצה, שלפעמים מלווה בכאבים ומטופלת לרוב עם גרביים אלסטיות, גרבי לחץ.
מה הרקע והגורמים להתפתחות תופעת הדליות? מה תפקיד גרבי הלחץ? כיצד יש להתאים אותן?
המערכת הורידית היא חלק ממערכת כלי הדם בגופנו, שביחד עם הלב והריאות אחראיות על אספקת החמצן והמזון לתאי הגוף.
מהלב, משאבת הדם שלנו, מוזרם דם עשיר בחמצן ודל בפחמן דו חמצני באמצעות העורקים לאברי הגוף השונים עד קצות האצבעות בכפות רגלינו, שמרוחקות מהלב. העורקים הופכים לעורקיקים דקים ונימים, מספקים את הדם לתאים ואוספים פחמן דו חמצני ותוצרי "פסולת" אחרים שהתאים מייצרים בעת שהם עושים עבודתם. הדם שכעת עשיר בפחמן דו חמצני ודל בחמצן חוזר מאברי הגוף באמצעות הוורידים לפליטת הפחמן הדו חמצני בריאות וחידוש מלאי החמצן ומשם שוב אל הלב וחוזר חלילה.
לכל שלב בשרשרת חשיבות קריטית לתקינות התהליך. ניתן דגש על שלב פינוי הדם שעשיר בפחמן דו חמצני: כאמור, הפינוי מאברי הגוף לריאות וללב נעשה באמצעות המערכת הוורידית. משימת הוורידים לא פשוטה, הם צריכים להניע את הדם כנגד כוח הכבידה, מעלה. לצורך כך, משתתפים בעבודה השרירים, שמסייעים בדחיפת הדם מעלה ובנוסף, במבנה הפנימי של הוריד משולבים מסתמים שתפקידם למנוע את חזרת הדם מטה ולסייע בדחיפתו מעלה.
עם השנים בשילוב גורמי סיכון שונים (משקל עודף, תורשה, שינויים הורמונליים – הריון, מנפאוזה, עישון, עמידה או ישיבה ממושכות במהלך היממה) עבודת המסתמים הופכת לפחות יעילה וכתוצאה מכך הדם עובר בפחות יעילות מהפריפריה, מהרגליים, מעלה. הוורידים מתעבים ומתחילים לבלוט על פני העור. תופעה זו נקראת: דליות או בלועזית Varicose Veins. פרט לסוגיה האסתטית, הופעת הוורידים מלווה לעיתים בכאבים לאורך הרגליים וכן, חשוב לציין, שעל אף שמדובר בסיבוך נדיר, התופעה עלולה לטמון בחובה סכנה ממשית של היווצרות קרישי דם.
אין צורך להיבהל, אך כדאי להיות במעקב של רופא כלי דם במיוחד אם הדליות הופיעו בפתאומיות או שהן הופיעו במהלך תקופת ההריון.
נשים רבות סובלות מדליות ברגליים במהלך ההריון וזאת בשל עלייה בנפח הדם והשינויים ההורמונליים שמתרחשים בהריון. לאחר ההריון, במקרים רבים, המצב חוזר לקדמותו או משתפר משמעותית, אך בינתיים ניתן לקבל הפנייה מרופא הנשים או מרופא כלי דם לגרבי לחץ לשימוש במהלך ההריון כדי לתת מענה נקודתי בתקופה זו.
גרבי לחץ יעילות גם בשימוש שוטף, ללא קשר להריון, כאשר מופיעות דליות וכן, יכולות לסייע במניעת החמרה.
עיתוי חשוב ונפוץ נוסף לשימוש בגרבי לחץ אלסטיות הוא במהלך טיסות ממושכות וזאת על מנת למנוע עימדון (stasis) של הדם בגפיים העלול לגרום להתפתחות קרישי דם. השימוש בגרבי לחץ חשוב שילווה בתנועה והליכה. במטוס אחת לחצי שעה-שעה וכן, בביצוע תנועות סיבוביות של כפות הרגליים להמרצת תנועת הדם. השימוש בגרבי הלחץ יסייע גם במניעת נפיחות בקרסוליים ובכפות הרגליים, תופעה שכיחה וידועה.
מומלץ ביותר לפנות לרופא מומחה כלי דם לפני תחילת השימוש בגרבי לחץ. הרופא יבדוק את טיב זרימת הדם, יאבחן את מצב הרגליים ויקבע את הטיפול הנכון עבור הבעיה.
קופות החולים משתתפות ברכישת גרבי לחץ וכדאי לבדוק מול מוקד השירות של קופת החולים מה גובה ההשתתפות.
גרב לחץ היא אביזר טיפולי לכל דבר ועניין, ואין לרכוש ולהשתמש בהן מבלי שנעשתה מדידת היקפים על ידי איש מקצוע.
גרבי הלחץ אינן מגבילות או מפריעות להתנהלות השגרתית ויש שמדווחים על תחושה טובה יותר וירידה בהרגשת הכבדות והעייפות ברגליים עם השימוש בגרבי הלחץ.
התאמת גרביים אלסטיות – גרבי לחץ נעשית לפי מפתח מידות שהוא שונה ממותג למותג. אנחנו עובדים עם המותגים המובילים בעולם ובחירת המותג והתאמת המידה נעשית לאחר בדיקת היקפים ובחינת מבנה הרגל. לכל מותג היתרונות שלו. לבעלי מידות גדולות/קטנות וכן, לבעלי צורת רגל של קונוס (חלק עליון רחב וחלק תחתון צר), ניתן להזמין גרביים בהזמנה אישית לפי המידות האישיות של הלקוח.
לפרטים נוספים צרו עמנו קשר.
** הכתוב הינו בגדר מידע לגולש. אין בו משום חוות דעת רפואית והוא אינו מחליף פניה והתייעצות עם רופא.