התאמת ובניית מדרסים היא אומנות ומומחיות, ובמיוחד כשמדובר בהתאמת מדרסים לספורטאים. פרט לצורך בהתאמה מדויקת לכף הרגל של הספורטאי, יש לקחת בחשבון גם את מאפייני הפעילות הגופנית, העצימות שלה, תדירות האימון, הנעל בה משתמש הספורטאי וכמובן, את משטח האימון בכל ענף ספורט.
בלעדי בעמית אורתופדיה, מדרסים לספורטאים – סנסומוטורים. גישה פורצת דרך באורתוטיקת כף הרגל.
למידע נוסף, היכנסו לקישור: מדרסים סנסומוטוריים.
מדרסים לספורטאים – מדרסים לריצה:
ריצת מרתון שונה מריצה על מסלול באצטדיון. אמנם בשני המקרים מדובר בריצה, כלומר התקדמות מהירה, שמשלבת שלב של ריחוף – שתי הרגליים אינן במגע עם הקרקע – ומכאן, אחד מהמאפיינים של הפעילות: היא למעשה רצף של ניתורים ונחיתות, שמחייב התייחסות לנושא בלימת הזעזועים ומשטח הריצה כמקדם ההתקדמות. מחקרים מראים שטכניקת הריצה שונה מאצן לאצן והתאמת מדרסים לריצה מצריכה התייחסות פרטנית לכל אחד עם הטכניקה האישית שלו.
מדרסים לספורטאים – מדרסים לטניס:
בטניס שיגור מדויק של החבטה מותנה בשילוב מורכב של דינאמיות וזריזות לצד בלימות איכותיות ויציבה איתנה. משטחי טניס משתנים ממגרש למגרש בין אם משחקים על משטח דשא לו מאפיינים מסוימים, מגרשי חימר שונים שלכל סוג מאפיינים משלו, או מגרש ה-Hard Court הנפוץ עם המאפיינים שלו. מדרסים לטניס בשילוב עם נעליים מתאימות, יאפשרו לטניסאי להביא למקסימום את טכניקת המשחק שלו.
מדרסים לספורטאים – מדרסים לכדורגל:
ספורט שדורש מהכדורגלן להפגין יכולות סיבולת לצד אנרגיה מתפרצת ושמשלב המון טכניקות סיבוביות ותמרונים עם סכנת פציעה גבוהה יחסית. כאן, המדרסים לכדורגל צריכים להעניק, בין היתר, יציבות בנשיאת משקל על רגל אחת (single support). כף הרגל צריכה לתפקד כיחידה אחת עם הנעל, היבט נוסף לתפקיד המדרסים. התאמת המדרסים לכדורגל צריכה לקחת בחשבון את טכניקת התנועה של הכדורגלן על מגרש הדשא ואפילו את תנאי מזג האוויר בעת המשחק, שכן משחק על דשא רטוב, לדוגמא, מחייב הערכות שונה.
מדרסים לספורטאים – מדרסים לכדורסל:
המשחק המהיר, שמשלב האצות, בלימות, זינוקים ונחיתות שביחד עם הנתונים הפיזיים של השחקנים מחייבים בחינה מדוקדקת של מנעל השחקנים: התאמת מדרסים לכדורסל אשר יעניקו יציבות אך לא יגבילו את התנועה, נעליים גבוהות אשר ישלימו את בלימת הזעזועים ויגנו על כף הרגל והקרסול בעיקר בנחיתה על קצות האצבעות. גם כאן המטרה למנוע נזקים כתוצאה מפציעות או שחיקה ולסייע בטיוב היכולות הפיזיות של השחקן.
מדרסים לספורטאים – מדרסים לרוכבי אופניים:
רכיבה על אופניים נתפשת כספורט עם נשיאת משקל חלקית-נמוכה (Low weight bearing sport), כשלמעשה הרוכב מפעיל כוחות של כמחצית ממשקל גופו על הדוושות ברכיבה בישיבה ועד לפי שלושה ממשקל גופו ברכיבה בעמידה. כשמוסיפים לזה את העובדה שרוכב מאומן יכול לדווש בממוצע של 5700 מחזורי דיווש בשעה, ברור שיש לתת את הדעת ליחסי הגומלין הביומכניים-קינמטיים בין הגפיים התחתונות כולל כפות הרגליים וממשק הנעל – דוושה במטרה לצמצם למינימום את הסיכון לפגיעות ובמקביל למקסם את הביצועים ברכיבה. מדרסים לרוכבי אופניים משמשים כמה יעודים: הגברת הנוחות, מניעת פציעות, שיפור הפקת הכוח ברכיבה כלומר דחיית התעייפות וטיוב אסטרטגיית הרכיבה. הפדורטיסט (המומחה בייצור והתאמת מדרסים) שואף לכוון את הביומכניקה של הרכיבה לתנועה לינארית, החסכונית יותר באנרגיה ובעלת פוטנציאל פציעות נמוך.
סקרנו כאן מספר מצומצם של ענפי ספורט. כמובן שלענפי הכדוריד, טניס שולחן ועוד ישנם מאפיינים ייחודיים שיש לתת עליהם את הדעת בעת התאמת ובניית המדרסים לספורטאים.
אתם מוזמנים לתאם פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות.